Skip to content

Πάστα Πυτιάς

Πυτιά ΠΗΞΙΣ

Φυσική ΠΑΣΤΑ ΠΥΤΙΑΣ

Φυσική πάστα πυτιάς ζωικής προέλευσης. Από αλατισμένα παστά ήνυστρα κατσικιών (≈̴80%) και αρνιών (≈̴20%). Με 100% ελληνικό θαλασσινό αλάτι. Χωρίς συντηρητικά και άλλα πρόσθετα.

Τα ήνυστρα συλλέγονται από εγκεκριμένα σφαγεία της χώρας, υποβάλλονται σε αυστηρή διαλογή, καθαρισμό και σχολαστική επεξεργασία. Αποκλειστικό προϊόν λόγο της περιορισμένης ποσότητας πρώτων υλών στην περιοχή Ελασσόνας.

Προφέρει μοναδική πικάντικη γεύση στα τυριά ωρίμανσης. Κατάλληλη για την παρασκευή πικάντικων τυριών όπως η βαρελίσια φέτα.

Χρησιμοποιείται ευρέως από τυροκόμους προς αντικατάσταση της χρήσης αποξηραμένων ηνύστρων, μιας και το αποτέλεσμα στην ποιότητα του τελικού προϊόντος είναι το ίδιο σε ότι αφορά την ποιότητα και την γεύση του τυριού που παράγεται.

Με ποσοστά χυμοσίνης άνω του 90% και πεψίνης περί το 10%. Η πηκτική δύναμη του προϊόντος κυμαίνεται στις κατηγόριες του 125-130 -150 IMCU/g. 

Ο συνιστάμενος τρόπος χρήσης είναι η αραίωση της σε 3,5 μέρη διαλύματος 20% χλωριούχου νατρίου NaCl (άλατος ) σε νερό, με καλή ανάδευση ώστε να επιτευχθεί καλύτερη εκχύλιση των ενζύμων στην συνέχεια το διάλυμα παραμένει σε ηρεμία για 2 μέρες.

Το επόμενο στάδιο είναι η διήθηση του διαλύματος της πυτιάς ώστε να απομακρυνθούν τα ξένα σώματα και έτσι η πυτιά είναι έτοιμη προς χρήση. Η δοσολογία κυμαίνεται από 700 , 600 ή 500 ml/τόνο γάλακτος στους 32 °C στα 40 λεπτά της ώρας.

Για τη συσκευασία χρησιμοποιείται ευρύ φάσμα δοχείων, από 1kg έως 60kg, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες κάθε κύκλου εργασιών (από εκείνον μιας τυροκομικής βιομηχανίας έως εκείνον μιας τυροκομικής μονάδας ή τον οικιακό κύκλο εργασιών ενός ερασιτέχνη τυροκόμου).

Το προϊόν συμμορφώνεται με όλες τις εθνικές και κοινοτικές διατάξεις που αφορούν τα πρόσθετα τροφίμων. Άλλοι κανονισμοί μπορεί να ισχύουν στα επιμέρους κράτη ή για άλλες εφαρμογές. Το Δελτίο Δεδομένων Ασφαλείας είναι διαθέσιμο.