Skip to content

Πυτιά ΠΗΞΙΣ

Η Επιχείρηση

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η ΠΗΞΙΣ είναι μια ελληνική οικογενειακή επιχείρηση που με έδρα την Ελασσόνα παράγει και διακινεί σε όλη την Ελλάδα υψηλής ποιότητας φυσικά προϊόντα ζωικής πυτιάς. Αν και πρόσφατα ιδρυθείσα, η επιχείρηση φέρει τουλάχιστον 40 χρόνια οικογενειακής εμπειρίας στον τομέα του εμπορίου της ζωικής πυτιάς στην ακατέργαστη μορφή των αποξηραμένων ηνύστρων.

Όραμα μας εδώ και χρόνια ήταν να δημιουργήσουμε ένα εργαστήριο όπου η υψηλή ποιότητα του ακατέργαστου παραδοσιακού προϊόντος να συναντά τις σύγχρονες μεθόδους κατεργασίας και τυποποίησης. Με μοχλό λοιπόν το μεράκι και την επιμονή και γνώμονα την παρατήρηση και την μελέτη φθάσαμε πρόσφατα στην υλοποίηση της αρχικής μας σύλληψης με την ίδρυση της νέας επιχείρησης. Συστήσαμε μια σύγχρονη παραγωγική μονάδα ευρωπαϊκών προδιαγραφών, ικανή μέσα από καινοτόμες μεθόδους παραγωγής να θέτει στη διάθεση του τυροκομικού κοινού όλους σχεδόν τους αναγνωρίσιμους τύπους πυτιάς:

  • Αποξηραμένα ήνυστρα με περιεχόμενο υπό ιδανικές συνθήκες ξήρανσης και αλατισμού,
  • Αποξηραμένα ήνυστρα άνευ περιεχόμενου υπό ιδανικές συνθήκες ξήρανσης
  • Υγρή πυτιά ευρωπαϊκού τύπου,
  • Παραδοσιακή υγρή πυτιά,
  • Πάστα πυτιάς
  • Ανασυσταμένη πυτιά

Στα προσεχή μας σχέδια περιλαμβάνονται η σκόνη πυτιάς και οι λιπάσες.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΤΙΑ

Η πυτιά είναι προϊόν κυρίως τυροκομικού ενδιαφέροντος. Πρόκειται ουσιαστικά για το ένζυμο πάνω στο οποίο στηρίζεται η τυροκομία, η μεταποίηση του γάλακτος σε τυρί. Έχει δύο ιδιότητες: την υδρόλυση της καζεΐνης, χάρη την οποία πήζει το γάλα, και την πρωτεολυτική ιδιότητα, χάρη στην οποία γίνεται η ωρίμανση του τυριού. Η πυτιά είναι η βάση της τυροκομίας. Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο η ποιότητα της πυτιάς έχει καθοριστική σημασία για την ποιότητα του τυριού.

Η ΠΗΞΙΣ υιοθετεί την επιστροφή στη παραδοσιακή ζωική πυτιά ως την πιο ποιοτική και ταυτόχρονα προοδευτική λύση για την σύγχρονη τυροκομία. Γνωρίζουμε πως τίποτα δεν μπορεί να δώσει στην ελληνική τυροκομία μεγαλύτερη ώθηση από την επιστροφή της στους δρόμους όπου εδώ και αιώνες βάδισαν οι Έλληνες τυροκόμοι. Δρόμοι που όσο κι αν έχουν περπατηθεί, πάντα θα μένουν ανεξερεύνητοι και θα κρύβουν κάτι καινούργιο και πρωτότυπο για αυτόν που βρίσκει το θάρρος να τους ακολουθήσει. Τούτο διότι είναι ουσιαστικά και οι μόνοι δρόμοι που οδηγούν τελικά ως το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Πυτιά λοιπόν για εμάς στην ΠΗΞΙ είναι μόνο μία. Και αυτή είναι η φυσική.

ΓΙΑ ΤΑ ΗΝΥΣΤΡΑ

Το ήνυστρο αποτελεί το τέταρτο (και τελευταίο) μέρος του στομάχου του μηρυκαστικού ζώου. Χρήσιμα για απόσπαση της πυτιάς είναι μόνο ήνυστρα προερχόμενα από νεαρά ζώα που τρέφονται αποκλειστικά με μητρικό γάλα. Το ένζυμο αποσπάται τόσο από τα τοιχώματα του ηνύστρου όσο και από το περιεχόμενό του.

Τα ήνυστρα είναι παραπροϊόντα της σφαγής. Τούτο σημαίνει κατ’ αρχάς ότι παρουσιάζουν περιορισμένη διαθεσιμότητα, άρα δεν είναι δυνατή η παραγωγή ζωικής πυτιάς σε άφθονη ποσότητα. Εκτός αυτού, ως παραπροϊόντα της σφαγής τα ήνυστρα έχουν και περιορισμένες χρήσεις. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τις περισσότερες φορές καταλήγουν στα απορρίμματα των σφαγείων. Η αξιοποίησή τους ως μέσων παραγωγής πυτιάς δίνει υπεραξία σε ένα παραμελημένο αγαθό και ταυτόχρονα σέβεται τις θέσεις εργασίας των εργαζομένων στον πρωτογενή και τον μεταποιητικό τομέα. Είναι επομένως  μια λύση βιώσιμη και περιβαλλοντικά φιλική.

Στην ΠΗΞΙ τα ήνυστρα αποτελούν τη μοναδική πρώτη ύλη μας. Χρησιμοποιούμε ήνυστρα προερχόμενα αποκλειστικά από αρνιά και κατσίκια. Τα προμηθευόμαστε από σφαγεία της ευρύτερης περιοχής γύρω από τον Όλυμπο διαλέγοντάς τα ένα προς ένα.

ΔΕΙΚΤΕΣ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ

Μέσα σε εξαιρετικά μικρό χρονικό διάστημα εντατικής παρουσίας στην αγορά ένα πλήθος τυροκομείων σε όλη τη χώρα έχουν εμπιστευτεί τα προϊόντα μας και συνεργάζονται με τη νέα μας επιχείρηση. Ανάμεσά τους μικρές επιχειρήσεις αλλά και μεγάλες εταιρίες. Τι είναι αυτό που τους έπεισε;

Πρωτίστως αυτό που μετρά στη συνείδηση των πελατών μας είναι η ποιότητα των προϊόντων μας. Αυτή με τη σειρά της ανάγεται ευθέως στην υψηλή ποιότητα της πρώτης ύλης που χρησιμοποιούμε. Πρόκειται για ήνυστρα θηλαζόντων αρνιών και κυρίως κατσικιών που διαλέγονται ένα προς ένα. Έτσι το τελικό προϊόν έχει εντελώς αγνή και φυσική προέλευση σε αντίθεση με τα διάφορα υποκατάστατα πυτιάς, κυρίως μικροβιακής προέλευσης, που δεσπόζουν στην αγορά.

Επίσης ιδιαίτερη βαρύτητα αποδίδεται από τους πελάτες μας στην ελληνική προέλευση της πρώτης ύλης. Είναι γεγονός ότι μόνο η πυτιά που προέρχεται από θηλάζοντα αμνοερίφια της ελληνικής υπαίθρου ανταποκρίνεται βέλτιστα στις γαστρονομικές απαιτήσεις της φέτας και των άλλων ελληνικών παραδοσιακών τυριών. Πρόκειται για τυριά τα οποία εδώ και αιώνες τυροκομούνται με το συγκεκριμένο ελληνικό προϊόν, έχοντας συνδέσει άρρηκτα με αυτό τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά.

Ακόμα έντονη σημασία έχει και ο ξεχωριστός σεβασμός που αποδίδουμε στην παράδοση. Η τεχνολογία που χρησιμοποιούμε συμμορφώνεται σε αυτήν καθώς τα πηκτικά ένζυμα εξάγονται με τον ίδιο τρόπο όπως και στο παρελθόν.

Την ίδια στιγμή ιδιαίτερη αξιοπιστία εμπνέει το γεγονός ότι είμαστε σε θέση να δεσμευτούμε για προϊόντα απαλλαγμένα από παθογόνους μικροοργανισμούς, αλλά και από χημικά πρόσθετα και χρωστικές, με πραγματικά χαμηλή περιεκτικότητα σε συντηρητικό όπως πιστοποιείται από σειρά εργαστηριακών ελέγχων. Έτσι εξασφαλίζουμε ότι το προϊόν μας ανταποκρίνεται στις σύγχρονες προδιαγραφές ασφάλειας, χωρίς να απομακρύνεται από την αγνότητα του φυσικού προϊόντος.

Τέλος ένα ακόμη στοιχείο που εκτιμούν οι τυροκόμοι που μας εμπιστεύονται είναι η διαρκής επικοινωνία και η προσωπική συνεργασία που αναπτύσσουμε με τον καθένα τους ξεχωριστά. Τούτη μας επιτρέπει να επιλύουμε σε διαρκή βάση τυχόν απορίες τους σχετικά με τη χρήση του προϊόντος. Παράλληλα μας δίνει τη δυνατότητα να προσαρμόζουμε όπου χρειάζεται την παραγωγή αλλά και την αποστολή του προϊόντος στις εξατομικευμένες ανάγκες του καθενός.

ΣΤΟΧΟΙ

Στην ΠΗΞΙ ένας βασικός στόχος μας είναι να γινόμαστε όλο και καλύτεροι σε αυτό που κάνουμε, την παραγωγή της φυσικής ζωικής πυτιάς. Αυτό σημαίνει να εμβαθύνουμε πάντοτε στην παράδοση με άξονα τις ανάγκες του σήμερα και τις προκλήσεις του αύριο. Σημαίνει να καινοτομούμε πάντοτε στις μεθόδους παραγωγής που εφαρμόζουμε. Σημαίνει να παρέχουμε στους Έλληνες τυροκόμους μια ολοένα ευρύτερη και ποιοτικότερη ποικιλία προϊόντων για να μπορούν επιλέξουν εκείνο που ταιριάζει περισσότερο στις ανάγκες τους. Σημαίνει να τους εξυπηρετούμε όλο και πιο αποτελεσματικά με την αποστολή των προϊόντων μας ανά την Ελλάδα και τον κόσμο. Κάθε χρόνος που θέλουμε να μας βρίσκει πιο ώριμους και σοφούς.

Ζήτημα τιμής για εμάς είναι να λάβει η ελληνική πυτιά τη θέση που της αξίζει στη διεθνή τυροκομική αγορά. Προς τούτο είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε σκληρά. Γνωρίζουμε ότι η ελληνική φυσική πυτιά διαθέτει ασύγκριτα ποιοτικά πλεονεκτήματα. Είμαστε σίγουροι πως οι ξένες αγορές γρήγορα θα αντιληφθούν το όφελος που τις αναμένει και θα δείξουν έντονο και σοβαρό ενδιαφέρον.

Πρώτη μας προτεραιότητα είναι ωστόσο να ανακτήσουμε την εν πολλοίς χαμένη εμπιστοσύνη των Ελλήνων τυροκόμων. Είναι μεγάλη ανάγκη να καταλάβουν ότι πλήττονται οι ίδιοι από την στάση τους αυτή, αφού στερούνται ουσιαστικά το μόνο προϊόν που μπορεί να τους βοηθήσει, την πυτιά που έδωσε την υπόσταση στην ελληνική τυροκομία και καθόρισε τον χαρακτήρα της. Ελληνική τυροκομία όμως χωρίς την ελληνική πυτιά δεν νοείται. Και όταν μιλάμε για ελληνική πυτιά δεν εννοούμε άλλη από τη παραδοσιακή.

Δεν απομένει παρά απευθυνόμενοι προς κάθε Έλληνα τυροκόμο, που αναζητά κάτι πραγματικά πρωτότυπο και ταυτόχρονα πραγματικά ελληνικό, να τον καλέσουμε να αποφασίσει έξυπνα και τολμηρά. Να εμπιστευτεί την ΠΗΞΙ. Να εμπιστευτεί την χώρα του και τα προϊόντα της. Το θετικό αντίκρισμα στην παραγωγή του θα είναι άμεσο και αισθητό.